Bovenboerloop Nijeveen

Ingediend door André op zo 02-12-2018 - 10:12

Ingezonden door Edwin:
Ik wilde de halve marathon nog een keertje lopen voor de Oudejaarsloop in Blijham. De Bovenboerloop in Nijeveen kent o.a. een 11,4 km en een halve marathon. Voor mij een nieuwe loop. Bij de beroemde korfbalvereniging DOS ‘46 is de inschrijving en kun je na de loop douchen. Parkeren is geen probleem en direct valt op dat er “slechts” zo’n 200 deelnemers zijn.

Het parcours is een soort van grote 8 en dat vind ik wel prettig want dan heb je een behoorlijk beeld hoe je je energie moet verdelen. Ik schrik een beetje van de deelnemers want de meesten mannen hebben volgens mij broekmaat 28 en dat beloofd wat. Moet ik de hele route alleen gaan lopen?

Na het startschot start ik helemaal achteraan want dat had ik me voorgenomen. Liefst een gemiddelde van 10 km bij het begin en dan langzaam wennen. Alleen twee ervaren loopsters uit Tiendeveen blijven bij de start in de buurt, de rest stuift weg. Ik hoop dat ik hen kan blijven volgen.

De wegen en fietspaden zijn mooi breed en we starten met een lichte meewind. Het landschap buiten Nijeveen is open en er is weinig te genieten van de omgeving. Lange rechte wegen met weinig beschutting. Slechts af en toe langs de weg een rijtje bomen. Na ongeveer 7 km gaan we weer richting het startpunt en moeten we tegen de wind in. Inmiddels weet ik dat de ene loopster een ervaren marathonloopster is en de andere ook vaker boven de 20 km loopt. We beginnen een enkele loper in te halen maar dat zijn meestal 11,4 km lopers. De tegenwind inspireert de beide loopsters. Tegen de wind in vinden ze het lekkerst lopen. Dat voorspelt niet veel goeds voor mij.

Na doorkomst van de start bij 10 km kom ik gelukkig in een soort van tweede adem. Het landschap blijft hetzelfde. Het startpunt bevindt zich in het dorp en dus lopen we eerst even beschut. Had ik misschien toch een paar gelletjes mee moeten nemen? Mijn mede-loopsters lijken het iets rustiger aan te doen en dat is mijn geluk. Na 14 km ga ik onbedoeld variëren in tempo en ik weet wat dat betekent. Ik word moe. Tot 17 km hou ik het vol maar zeg dan tegen de loopsters dat ze hun eigen tempo moeten gaan lopen. Dit gaat net te hard voor me. Bij 18 km wordt het parcours wat bochtiger en dat is een welkome afwisseling. Helaas loop ik nu alleen en moet ik het laatste stuk grotendeels tegen de wind in. Maar ja, de regen is uitgebleven dus heb ik eigenlijk geen reden tot klagen.

Met moeite haal ik de finish maar ik heb geen moment gewandeld. Dat valt me reuze mee en de tijd is voor nu meer dan oké.

Conclusie; De halve marathon bij de Bovenboerloop is prima in te passen als je ook de halve van Blijham wil doen. Het is ruim opgezet. Je hebt alle ruimte op de brede wegen maar het is geen echt mooie omgeving. Voor een tientje inschrijfgeld en een paar loophandschoenen als aandenken, is het eigenlijk wel een prima loop.

O ja, Ik had mijn HLC-shirt aan maar ik geloof niet dat we er veel nieuwe leden aan gaan overhouden.

Met vriendelijke groet,
Edwin Claessens
(laatste finisher bij de Mannen > 50 in 2:05:22)